Voorbehandelen

De voorbehandeling van een product is sterk afhankelijk van het materiaal en het gebruik ervan. Wordt het binnenshuis of buitenshuis gebruikt? Is het een gebruiksvoorwerp of is het een sierobject? Natuurlijk willen wij graag met u de juiste (voor)behandeling vaststellen. Een aantal (voor)behandelingen zetten wij ter informatie al voor u op een rijtje.

 

Stralen

is het reinigen van meestal stalen materialen. Met grote druk wordt straalmiddel op het materiaal geblazen om hierdoor roest, oude laklagen en/of walshuidlagen van het materiaal te verwijderen, waardoor een schoon product ontstaat. Hiervoor worden de Zweedse SA normen gehanteerd.

 

Metaliseren 

- ook wel schooperen genoemd - is het aanbrengen van een zinklaag op staal. Zink wordt onder verhitting op het materiaal gespoten. Vooral bij producten die het hele jaar door onderhevig zijn aan natuurinvloeden zoals regen, sneeuw etc. wordt geadviseerd eerst deze zinklaag aan te brengen. Te denken valt hierbij aan bijvoorbeeld metalen tuinmeubilair.
De schooperlaag dient afgedekt te worden met één of meerdere laklagen.

 

Beitsen en Zinkfosfateren

zijn behandelingen die onder de noemer alkalisch ontvetten vallen. Dit wil zeggen dat er gebruik wordt gemaakt van een chemische behandeling van materiaal in hiervoor bestemde baden. Verder kan men er dan voor kiezen om te laten beitsen: dit voor het geval er laserhuid of corrosiesporen aanwezig zijn. Vervolgens wordt deze dan afgewerkt met een zinkfosfaatlaag, die veel in de auto- en rijwielbranche wordt toegepast. In onze beits-lijn is ook het RVS-beitsen opgenomen.

Daarnaast is in één van onze drie poedercoatlijnen een sproeitunnel als voorbehandeling geïnstalleerd. Deze heeft de mogelijkheid om meerdere metalen voor te behandelen, zoals ijzerfosfatatie van stalen producten, en het zirkoniseren van verzinkte en aluminium producten. Zirkoniseren is de nieuwe vorm van chroomvrij voorbehandelen van aluminium en verzinkte producten.

Wij staan u graag te woord voor deskundig advies over het (voor)behandelen van uw producten. Neem vrijblijvend hiervoor telefonisch contact op met De Uitkomst op nummer 040 - 2858013 of laat een bericht achter via de website.